Centrul de Excelență în Administrarea Afacerilor

Scurt istoric


Centrul de Excelență în Administrarea Afacerilor (CEAA) a fost constituit în temeiul hotărârilor Consiliului pentru Dezvoltare Strategică al UCCM nr.3/1 din 22.062018, a Senatului Universității Cooperatist-Comerciale din Moldova nr.6/1 din 22.062018 și înregistrat de către Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova la 26 iunie 2018, Decizia nr.73.
Centrul de Excelență în Administrarea Afacerilor își are sediul: MD-2001, mun. Chișinău, bl. Gagarin, 8.
Cooperația de consum reprezintă un important element în sistemul economic al Republicii Moldova, la nivel sectorial fiind reglementată prin Legea cooperației de consum (nr.1252-XIV din 28 septembrie 2000). Entitățile cooperației de consum desfășoară diverse activități social-economice. Potrivit misiunii și obiectivelor sale cooperației de consum îi revine un rol economic și social important în realizarea politicilor naționale de dezvoltare social-economice, în prezent acesta fiind în serviciul a cca 51% din populația țârii.
Cooperația de consum înscrie o istorie de aproape 150 de ani și se menține pe piața de consum datorită prestațiilor ce le oferă populației prin satisfacerea nevoilor de consum, în special celor cu caracter social. La momentul actual cooperația de consum din Republica Moldova înregistrează peste 144 mii de membri, 161 de agenți economici, peste 1930 unități comerciale, 220 unități de alimentație publică, 21 de fabrici și brutării, 29 de unități de procesare a produselor agricole, 3 instituții de învățământ ş.a.
Cooperația de consum, respectiv și instituțiile sale sunt parte a sistemului mondial al Cooperativelor (Moldova a aderat în 1995), care asociază cca 1 mld. de membri cooperatori din întreaga lume (fiecare al 6-lea locuitor al Terei este membru al unei cooperative), oferă peste 250 mln. locuri de muncă, desfășoară multiple activități economice cu un profund caracter social.
Cooperația de consum, conform principiilor cooperatiste internaționale, este unul din principalii promotori ai economiei sociale:
- este în serviciul necesităților materiale și sociale ale membrilor săi, urmărind scopul de a satisface necesitățile acestora;
- nu sunt organizații bazate pe capital ci pe calitatea de membru;
- sunt organizații conduse democratic (un membru – un vot), indiferent de cota socială subscrisă).
Învățământul cooperatist din Moldova are o istorie de circa un secol, este constituit din instituțiile de învățământ cooperatiste drept parte componentă a sistemului cooperației de consum și are un statut juridic specific, reglementat de Legea cooperației de consum (nr.1252-XIV din 28 septembrie 2000). În conformitate cu prevederile art. 18 alin. (5) din Legea cooperației de consum „Instituțiile de învățământ fondate de organizații cooperatiste de consum beneficiază de aceleași drepturi și facilități ca și cele de stat.”
Misiunea învățământului cooperatist este de a asigura cu cadre calificate sistemul cooperatist și alte ramuri ale economiei naționale. În prezent în cooperația de consum activează cca 9 mii de angajați.
Operativitatea creării unei asemenea instituții de învățământ a derivat din prevederile Strategiei de dezvoltare a cooperației de consum din Republica Moldova în perioada 2016-2019, Planul de dezvoltare strategică a UCCM pentru perioada 2016-2020, în corelație cu prioritățile Strategiei de dezvoltare a învățământului vocaţional-tehnic pe anii 2013-2020, fiind conformă cadrului normativ în vigoare, în special Codului Educației al Republicii Moldova.
Centrul de Excelență în Administrarea Afacerilor a fost autorizat provizoriu prin ordinul MECC nr.412 din 29.01.2019.
Centrul de Excelență în Administrarea Afacerilor face parte din Consorțiul educațional-științific (CEȘ) constituit prin semnarea la 19 iunie 2018 a Contractului privind constituirea „Consorţiului educaţional-ştiinţific” (CEȘ) de către instituțiile de învățământ cooperatiste: CEȘ a fost constituit în scopul conjugării eforturilor comune întru fortificarea învățământului cooperatist, desfășurarea activități educaţional-ştiinţifice eficiente în vederea: realizării unei conexiuni durabile între învățământul cooperatist superior și profesional tehnic, consolidării eforturilor şi potențialului instituțiilor de învățământ în realizarea misiunilor sale, consolidării capacităților lor instituționale, folosirii în comun şi eficientizării utilizării resurselor instituționale (materiale, financiare, umane şi infrastructurale) pentru organizarea şi realizarea studiilor superioare și de formare profesional tehnică, promovarea unor politici coordonate în domeniul activității educaționale şi de cercetare-inovare-dezvoltare, de valorificare a potențialului academic şi altor activități realizate de acestea, reprezentării şi apărării intereselor comune în vederea atingerii obiectivelor prevăzute în statutele lor.
CEAA, în calitatea de instituție de învățământ, fondată de UCCM, beneficiază de asistență didactică, metodică, financiară şi materială de la fondator.

ceaa.uccm.md